SEPTEMBRIS – VESELĪGS PIKNIKS

Noslēdzies skolu vēža profilakses projekta „Apaļš kā pūpols!” pirmais mēnesis. Septembrī skolēni pievērsās veselīga uztura tēmai un devās piknikos, kuros radoši demonstrēja savas zināšanas par veselīgu uzturu un videi draudzīgu došanos dabā.

Skolēnu darbus vērtēja Guna Bīlande – uztura zinātāja, ReCure vadītāja un  projekta “Apaļš kā pūpols!” ilggadējā eksperte. Palūdzām viņai arī pastāstīt vairāk par veselīga un dabai nekaitīga piknika iespējām.

 

Veselīgs pikniks un zero waste

Pikniks

Pikniks ir lieliska iespēja socializēties ar ģimeni un draugiem, kas mūsdienu digitālajā ērā diemžēl nepiedodami daudz tiek aizstāts ar virtuālo komunikāciju. Tomēr nekāds emodžī (emoji) simbolu skaits rakstītās īsziņas beigās nespēj aizvietot īstas emocijas un neverbālo komunikāciju, kas notiek, kad tiekamies ar cilvēkiem aci pret aci. Šī savā ziņā ir emocionālā higiēna, par kuras nepieciešamību būtu jāatceras un jārūpējas ikvienam.

Nav noslēpums, ka grilējot vai cepot ēdienu ugunskurā, rodas ne tikai kraukšķīga garoziņa, bet arī kancerogēnas vielas, kas nelabvēlīgi var ietekmēt mūsu veselību ilgtermiņā, izraisot pat vēzi. Labi, atsakāmies uz atklātas uguns ceptiem ēdieniem, bet ko likt to vietā? Nereti izvēle krīt uz gastronomijas produktiem un/vai neveselīgajām uzkodām. Tā vietā, plānojot pikniku, vislabāk izvēlēties produktus un ēdienus, kurus var pagatavot jau iepriekš, kuri labi uzglabājas un ir viegli ēdami.

Te ir dažas veselīgas alternatīvas, kā būs iespējams izvairīties no majonēzes salātiem un citām ar kalorijām bagātām piknika uzkodām:

  • Lieliskas alternatīvas ir sviestmaizes un vrapi. Padariet maizītes veselīgākas, izmantojot pilngraudu produktus, dārzeņus un salātus. Pamēģiniet izmantot avokado, humusu vai pesto kā smērvielu un starp maizītēm vai vrapā lieciet iekšā daudz dārzeņus, piemēram, gurķus, tomātus, kāpostus, salātu lapas, rīvētus burkānus un sviesta pupiņas.
  • Našķu vietā – augļi un ogas. Cepumu paku un šokolādes tāfelīti atstāj veikalā! Tā vietā mājās sagriez augļus un ieliec pārtikas konteinerā. Esot dabā, to garša kļūst vēl tikai gardāka.
  • Pagatavo cepumus vai musli batoniņu pats. Šādā veidā zināsi precīzi, kas tajos ir iekšā, un varēsi izmantot tieši tās sastāvdaļas, kas pašam garšo vislabāk.
  • Svaigie salāti vai dārzeņi stienīšos būs daudzkārt veselīgāka izvēle par rasolu. Salātu lapas varētu nebūt īsti piemērotas piknikam, lai gan arī tās var izvēlēties stingrākas un kraukšķīgākas, lai nonākot galamērķī tās joprojām izskatītos apetelīgas.

Zero waste

Plastmasas  izstrādājumu lietošana piknikā varētu šķist vienkārša un praktiska, bet no vides viedokļa tas ne tuvu tā nav! Jā, plastmasas vienreizlietojamie trauki ir praktiski un ērti, bet…

Mūsdienās ir patiešām grūti atrast kādu, kurš kaut reizi nebūtu izmantojis plastmasas traukus un galda piederumus. Neviens jau nenoliedz, ka plastmasas vienreizlietojamie trauki ir ērti. Galu galā tie ir viegli transportējami, un pēc maltītes tie nav jāmazgā! Tātad tie patiešām padara dzīvi “vieglāku”, kad dodamies ieturēt maltīti laukā pie dabas. Bet vai tas padara to lietošanu par labu?

… bet tie nav draudzīgi videi.

Plastmasa ir visur! Šobrīd ir skaidri zināms, ka plastmasas ražošana veicina siltumnīcas efektu radošo gāzu emisijas. Tāpat mēs arī zinām, ka mūsdienās vārds plastmasa ir sinonīms sliktai atkritumu apsaimniekošanai pasaules mērogā.

Bet, lai patiešām izmērītu vienreizlietojamo plastmasas traku un galda piederumu ietekmi, ir jāaplūko viss to dzīves cikls. Pirms gatavo produktu turam rokās, bieži vien tas jau ir mērojis tālu, garu ceļu. Patiesībā n-tos kilometrus un visā sava “ceļojuma” gaitā radot daudz siltumnīcas efekta gāzu. Plastmasas ražošana un sadedzināšana 2019. gadā vien atmosfērā iepumpēja 850 miljonus tonnu CO2 izmešu (ziņojums “Plastic & Climate”). Ar šo skaitli vajadzētu būt pietiekami, lai pārliecinātu mūs, lai mēs pārtrauktu izmantot vienreizlietojamos plastmasas traukus un galda piederumus.

Skaitļi ir graujoši, bet mums ar to nav jāsamierinās un mēs katrs varam rīkoties! Labā ziņa ir tā, ka, ja visi pieliktu tikai nedaudz piepūles, mēs patiešām ievērojami varētu samazināt globālo plastmasas patēriņu. Vienkārši jāpārdomā ikdienas ieradumi, piem., viena no vissvarīgākajām lietām, ko mēs varam darīt jau uzreiz, ir piešķirt prioritāti atkārtoti lietojamiem priekšmetiem, nevis vienreizlietojamiem.

 

Šobrīd lielākajā daļā pasaules ūdenstilpņu ir atrodami mazmazītiņi plastmasas gabaliņi, ko apēd ūdens iemītnieki un kas tādejādi nonāk arī cilvēku uzturā un organismā. Kādu kaitējumu precīzi tas nodara cilvēces veselībai, mēs vēl tikai uzzināsim.

Bet jau šobrīd virknē publicēto zinātnisko pētījumu ir pārpārēm liecību par problēmām, ar kurām pasaule saskaras arvien pieaugošā plastmasas piesārņojuma ūdenstilpnēs dēļ. Publikācijās tiek paustas bažas par toksikoloģisko ietekmi, taču tā joprojām ir jāizpēta, lai saprastu iespējamās saiknes starp šobrīd visur esošajiem sintētiskajiem polimēriem un cilvēku veselību, kā arī potenciālo korelāciju ar onkoloģiju jeb vēzi. Zinātnieki ir vienisprātis – mums vajadzētu sākt empīriskus pētījumus par bioloģiski ticamu saikņu pamatotību starp plastmasas atkritumu piesārņojumu un vēzi un vienlaikus apsvērt veidus, kā jau šodien samazināt plastmasas daudzumu mums apkārt un visā pasaulē kopumā.

Kā padarīt pikniku par zero waste:

  • Izvēlies auduma galdautus vai pledus. Uz tiem sēdēt ir daudz patīkamāk un omulīgāk.
  • Mājās gatavots ēdiens – tas vienmēr ir veselīgāk un garšīgāks!
  • Dodoties piknikā, uzkodas un dzērienus liec auduma maisā vai grozā, bet, ja iecerēta aktīvāka atpūta, liec tos mugursomā, nevis plastmasas maisiņā.
  • Lai ko jūs darītu, neatstājiet neko aiz sevis dabā! 
  • Kompostējiet visu, ko varat!

Un tā nu pēc septembra piknika mums ir izvirzījies arī pirmais uzvarētājs. Pūpola projektā iegūst visi, bet šī mēneša uzvarētājs ir Vaboles vidusskola! Komanda drīz saņems arī garšīgas balvas no mūsu projekta sponsora A/S „Latvijas Maiznieks”.

Pateicamies arī Špoģu un Zemgales vidusskolām par dalību. Visas komandas bija labi pacentušās un sagatavojušas patiešām veselīgu maltīti piknikam, tāpēc vērtēšanas komisijai nebija viegli izlemt par vienu uzvarētāju.

Tikmēr gatavojamies oktobra zibakcijai, kas būs veltīta smēķēšanas tēmai. Lai izdodas!