Septembris – veselīgs uzturs

Septembris – veselīgs uzturs.

Sarunājāmies ar Gunu Bīlandi – uztura zinātāju, svaigas ēšanas recepšu guru, ReCure vadītāju,  projekta “Apaļš kā pūpols!” eksperti.

Manā gadījumā stāsts par uztura tēmu nav bijis tāds, ka es jau no paša sākuma būtu zinājusi, ka gribēšu saistīt savu darbu ar uzturzinātni. Esmu klasisks piemērs tam, ka nekad nesaki nekad! Mācoties vidusskolā, izvēlējos apgūt dabaszinību kursu nevis pilnus bioloģijas, ķīmijas un fizikas priekšmetus, jo nodomāju – man jau tos dzīvē nevajadzēs. Nē, nebija tā, ka šie priekšmeti nepadotos, bet man labāk patika ekonomika un matemātika. Tā nu es nosliecos par labu šiem diviem. Pēc vidusskolas šķita likumsakarīgi turpināt uzsākto un tāpēc iestājos LU programmā Finanšu menedžments un pēc tam arī ieguvu maģistra grādu finanšu ekonomikā, turklāt jau strādāju arī finanšu nozarē. Bet dzīvei patīk izspēlēt interesantākus scenārijus – kad piedzima vecākā meitiņa, bija situācija, kad ļoti tuvam ģimenes loceklim bija nopietnas veselības problēmas. Meklējot risinājumus nonācām pie jautājumiem, kas bija saistīti ar uzturu. Izmainot ikdienas diētu tika panākti kardināli uzlabojumi, kas arī bija iemesls, kas maz pa mazam manī raisīja interesi padziļināti apgūt arī uztura jautājumus. Tā nu es ar savu “nekad” bioloģijai un ķīmijai, iestājos RSU Uztura programmā, dabūju N-to veidu ķīmijas un bioloģijas un finālā kļuvu par diplomētu veselības aprūpes speciālistu. Paralēli tam gribēju apgūt uztura jautājumus arī no komplementārās medicīnas viedokļa, tāpēc uzsāku studijas tālmācībā arī Austrālijā, kuru noslēgumā arī kādu laiku tur dzīvoju un apguvu arī praktiskās iemaņas.

Tā nu es ar savu “nekad” bioloģijai un ķīmijai, iestājos RSU Uztura programmā, dabūju N-to veidu ķīmijas un bioloģijas un finālā kļuvu par diplomētu veselības aprūpes speciālistu.

Tas, kas mani fascinē uzturzinātnē atšķirībā no daudzām eksaktajām zinātnēm, ir tas, ka ir iespējams pierādīt absolūti pretējas lietas – cik daudz publikāciju ir par to, cik kaitīga vai gluži pretēja ir kafija, šokolāde vai citi produkti. Nemaz nerunājot par rakstiem, kas pieejami internetā – vesela jūra ar dažādām diētām, produktu ieteikumiem vai aizliegumiem utt. Ir patiešām grūti šajā visā neapjukt! Šajās reizēs ir lietderīgi pieslēgt savu kritisko domāšanu un padomāt, vai tas varētu būt reāli. Lai nav tā ka citronu klizmas apvienojumā ar gurķu sautējumu palīdz nomest svaru? Iespējams ir lietderīgi aiziet pie uztura speciālista vai dietologa, kā arī mūsdienās ir iespējams laboratorijās veikt analīzes un noteikt ne tikai produktu nepanesamības vai alerģijas, bet pat izanalizēt, kuri produkti ir piemēroti konkrētā cilvēka genotipam. Atceries, tas, kas ir derējis kaimiņienei vai draudzenei, nenozīmē, ka derēs arī Tev! Mēs esam tik dažādi! Ja runājam par jauniešiem un uzturu, ir forši, ka arvien foršāk un stilīgāk ir ēst veselīgi nevis tā saucamo “junk food”.

Ja runājam par jauniešiem un uzturu, ir forši, ka arvien foršāk un stilīgāk ir ēst veselīgi nevis tā saucamo “junk food”

Man patīk doma, ka mēs esam tas ko mēs ēdam, un tāpēc negribētos būt lētam, ātram, neveselīgam vai mākslīgi sintezētam. Protams, ne jau pa tiešo apēstā karbonāde vai pupas tiek iebūvēta mūsu bicepsā vai citā muskulī. Tā ir vesela un īstenībā ļoti interesanta bioķīmisku pārvērtību reakcija, kā apēstās olbaltumvielas tiek sadalītas, aiztransportētas un iebūvētas mūsu organisma struktūrās. Ja iedziļinās tajā visā tas tiešām ir pārsteidzošs process, ko veic organisms. Manuprāt, būtu vajadzīgs daudz vairāk jauniešiem ne tikai teorētiski stāstīt par veselīgu uzturu, bet arī gatavot un ēst ar viņiem kopā, turklāt tas attiecas gan uz skolām, gan arī mājām! .

Manuprāt, būtu vajadzīgs daudz vairāk jauniešiem ne tikai teorētiski stāstīt par veselīgu uzturu, bet arī gatavot un ēst ar viņiem kopā, turklāt tas attiecas gan uz skolām, gan arī mājām!

Nereti gadās situācijas, kad gatavoju kopā ar jauniešiem un viņi apšauba, vai gala rezultāts būs maz ēdams, bet cik liels pārsteigums ir par iegūto rezultātu. Un tad jaunietis aiziet mājās un prasa arī vecākiem, lai pagatavo kaut ko tādu pašu mājās. Mammas dažkārt ir pārsteigtas un saka, ka līdz šim to vai šito jaunais cilvēks nemaz nav ēdis! Kamēr mēs nezinām un nepagaršojam, cik garšīgi var būt arī veselīgi ēdieni, nav jau pamata tos ieviest savā ikdienā. Uzturs kā vēža profilakses un prevencijas aspekts ir ļoti būtisks. Ir svarīgi, lai ik dienas mūsu uzturā būtu dārzeņi un augļi, turklāt arī svaigā veidā. Izvēloties tīrus, dabīgus vietējos sezonālos produktus, nekad nevar aizšaut greizi. Ja tos papildināsi ar veselīgiem pilngraudu un olbaltumvielu produktiem, pievienojot arī nedaudz veselīgās eļļas, tava ēdienkarte būs veselīga.

Izvēloties tīrus, dabīgus vietējos sezonālos produktus, nekad nevar aizšaut greizi. Ja tos papildināsi ar veselīgiem pilngraudu un olbaltumvielu produktiem, pievienojot arī nedaudz veselīgās eļļas, tava ēdienkarte būs veselīga.

Kā jau pagājušā gada noslēgumā jauniešiem ceļamaizē teicu – ar katru kumosu, ko apēdam, veselību varam veicināt, vai gluži pretēji – graut. Tas ir kā ilgtermiņa investīcija nākotnē, ar kuru varam izvēlēties būt veseliem vai slimiem. Veselīgs uzturs ir dzīvesveids nevis kampaņveidīgas akcijas, tāpēc ļoti ceru, ka šī projekta ietvaros ikvienam dalībniekam izdosies aizdomāties par tik ikdienišķas un dabiskas vajadzības kā uzturs būtisko lomu veselības veicināšanā un uzturēšanā. Katra pieredze un izglītība ir vērtība! Pats svarīgākais ir darīt to, kas patiešām patīk! Ēd veselīgi, kusties un baudi dzīvi!

Septembrī projekta dalībnieki – Tukuma Raiņa ģimnāzija, Tukuma 2. vidusskola un Zemgales vidusskola tēmas Veselīgs Pikniks ietvarā pievērsās jautājumiem par veselīgu uzturu. Skolēni devās piknikā, gatavoja uzkodas, filmēja, domāja un pārdomāja. Mēs to visu vērojām un vērtējām.

Septembra uzvarētājs un AS “Tukuma Piens” balvu saņēmējs ir Zemgales vidusskola.

Urrā!